Hobbyfilosof’s Weblog


Kvifor ber dei fredagsbønn i Islamsk religion?
september 25, 2008, 7:45 am
Filed under: Uncategorized

Muslimar som arbeider må be fredagsbønn i staden for bønna Dhuhr. Dhuhr er ei av dei fem bønene dei ber til vanleg, men på fredag overgår fredagsbønna denne. Det er berre menn som er nødt til gå, alle kvinner kan velje. Dei mennene som ikkje arbeider ber den vanlege bønna Dhuhr. Det gjeld sjølvsagt berre friske menn. Bustaden har også noko å seie for om du skal be fredagsbønn.

Fredagsbønna er litt forksjellig frå dei andre bønnene. Muslimane ber til vanleg bønner heima, på jobben og i Moskéen, men fredagsbønna må alle be i Moskéen. Preika til Imanen på fredagspreika handlar om Gud, om at muslimane skal gjera slik Gud vil men han preiker også om dags relaterte ting i samfunnet. Bønna kan vare i frå ein halv time til ein time. Etterpå pleier ofte prate med folk, lese koranen og ha det sosialt. Dette inngår ikkje i bønna, men er svært vanleg.

Dette kan minne veldig om Norsk søndagspreike i kyrkja. Både Islam og Kristendom har ein dag der folk møtes i Gudshuset og har ei preike med sosialt samvær etterpå. Men i Noreg er det frivillig og ikkje så stort oppmøte som i muslimske land. Det er også vanleg å ta med barna i kyrkja. Det er ikkje lov i Islam.

Eg trur grunnen til at begge religionane har ein slik dag, er for å samle tilhengarane og ha det sosialt og koselig saman. I Noreg går ein av og til i bedehuset og tek seg ein kaffikopp og pratar med andre truande. I muslimske land pratar ein og les koranen saman. På den måten kan ein lage eit godt miljø i tillegg til å være religiøs. Kanskje dette er nødvendig for at religionen skal overleve? At dei truande får treffast og snakkast.


Kommenter innlegget so far
Kommenter innlegget



Kommenter innlegget